vrijdag 16 december 2011

Nieuw avontuur!

Dit is nog het eerste nieuws wat ik kreeg in december.

Afrika! Mijn Azië avontuur is nog maar een paar maanden geleden afgelopen en ik mag alweer in het nieuwe duiken. Dit maal mag ik omstreeks mei zo'n 3,5 maar naar Kenia om daar mijn afstudeeronderzoek uit te voeren. Ik hoorde donderdag dat ik erheen mag en ben nog steeds razend enthousiast!

Voordat ik aan deze studie begon had ik al het idee om mijn thesis in het buitenland uit te voeren omdat ik ondervoeding en deficiënties van nutriënten erg interessant vind. Nu ik al een pietsje verder ben gekomen werd het dan ook daadwerkelijk tijd om wat zoden aan de dijk te zetten en een aantal professoren te e-mailen met de vraag of er mogelijkheden zijn in het buitenland. Nog belangrijker ook of het zou passen in mijn rooster. Omdat ik nogal een gek pakket van vakken volg start ik niet wanneer je normaal zou starten. De meeste starten in het begin van hun tweede jaar, in september. Ik start halverwege maart. Gelijk de eerste die ik een mail stuurde reageerde met de woorden: 'wat een leuke enthousiaste mail' en of ik binnenkort langs wilde komen. Het ging ineens erg snel en nog geen twee weken later (nu dus) is het al definitief dat ik naar Kenia ga!

Het project gaat grof gezegd over vitamine A tekort bij schoolgaande kinderen in Kenia. Ik mag mijn veldwerk daar doen omstreeks het plaatsje Kibwezi gelegen tussen Nairobi en Mombasa. Het project is onderdeel van een groter project genaamd INSTAPA over veel gegeten producten in Afrika. Door middel van een biofortificatie proces van de cassave plant probeert het project waar ik aan mee werk de vitamine A status van de kinderen te verbeteren. Mijn onderzoek zal waarschijnlijk gaan over hoe je met (dit klinkt misschien een beetje technisch, excuus) serum retinol waarde als beginmeting en voorspelde vitamine A intake de eindwaarde van serum retinol kunt voorspellen. Dus hoeveel vitamine A wordt er nu eigenlijk opgenomen als je een tekort hebt? Juist veel, of weinig? Is het makkelijk om vitamine A uit de cassave op te nemen? Op deze manier kun je toekomstige interventies beter vorm geven omdat je dan beter zou weten hoeveel vitamine A je de betreffende persoon moet toedienen om tot een gezond niveau te komen.

Mijn onderzoeksvraag staat nog totaal niet vast en ik ben erg vrij in het opstellen daarvan. In de kerstvakantie ga ik mij er eens goed in verdiepen en alle contracten opsturen en mijn definitieve onderzoeksvraag bepalen. Tegen die tijd zal ik ook wel wat meer laten weten over het hoe en wat!

Knuffels!